Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Prædiken til Skærtorsdag

Prædiken til Skærtorsdag
Udgivet af Henrik Guldbrandt Kjær, tor d. 1. apr 2021, kl. 15:35
Søn- og helligdagens prædiken

Det altoverskyggende politiske og moralske dilemma den seneste tid må være de 19 dansk-registrerede børn, der sidder i kurdisk fangelejr i Syrien.

 

Disse børn sidder i saksen, fordi deres forældre siden 2014 aktivt har valgt side til fordel for den kendte terrorgruppering, der hedder Islamisk Stat.

 

Regeringen vil ikke have hverken mødre eller børn til Danmark, af den simple årsag at forældrene til børnene er landsforrædere. Ved at have tilsluttet sig Islamisk Stat, IS, har forældrene ifølge regeringen valgt side i en blodig kamp, som Danmark stadig er en aktiv del af.

 

Ifølge definitionen er man landsforræder, når man bekæmper det land, man er statsborger i, så det giver jo god mening - og rent personligt er jeg umiddelbart også af samme opfattelse som regeringen: vi skal under ingen omstændigheder have disse forrædere ind i landet - det er alt for farligt for landets sikkerhed.

 

Problemet, dilemmaet, opstår pga. børnene - for hvad kan de små, uskyldige børn gøre for, at deres forældre melder sig under islamismens sorte faner?

På denne Skærtorsdag er forræderen i centrum - forræderiet mod Jesus Kristus - når vi hører om Judas Iskariot, der for 30 sølvpenge udpeger Jesus for de jødiske tempelvagter.

 

Judas er næsten lige så kendt, som Jesus Kristus. Judas - forræderen, der forråder sin Herre med et kys. Judaskysset - indbegrebet af et kys, man helst vil være foruden - for judaskysset er et dødskys!

 

Forældrene til børnefangerne i Syrien har også givet deres børn et dødskys - simpelthen ved at vende Danmark ryggen - og nu sidder både voksne og børn i en forfærdelig, låst situation.

 

Jamen Gud tilgiver da alt - skal vi så ikke tilgive forræderne, der måske er kommet på bedre tanker, ikke mindst for deres børns skyld?

 

Ja, hvad siger Jesus Kristus i dag: ”Ve det menneske, som Menneskesønnen forrådes af. Det var bedre for det menneske, om det aldrig var født.” Og som vi senere hører i fortællingen, gik Judas af skam hen og hængte sig over sit forræderi.

 

Så nej, vi har heller ikke her fået nogen opskrift på at tilgive enhver - for Bibelen er ikke en etisk opskriftsbog, hvor man kan finde svar på alle problemer og dilemmaer.

Vi altså en part, der først og fremmest tænker på vores interne sikkerhed - for hvad vil der ikke kunne ske med disse børnefanger på sigt? Derfor vil vi ikke have dem ind i landet.

 

Ja, netop siger modparten i den danske debat - få nu de børn hjem, helst med deres mødre, så kan vi som samfund omprogrammere dem og deres hjernevask til at blive gode, loyale samfundsstøtter. Risikoen er i al fald meget større ved at lade dem blive i terroristreden, end ved at hente dem til Danmark.

 

Man kan altså som gode, kristne borgere argumentere for begge løsninger - og dermed kan man ikke sige, at den ene løsning skulle være mere ukristelig, end den anden.

 

Det politiske ansvar er vores eget - det må vi stå ved - og så må vi ved nadverbordet bilægge vore stridigheder, så vi anerkender hinandens værdighed på trods af alle andre forskelle.

 

Dét er nemlig nadverbordets hemmelighed: at vi dér, som det eneste sted på Jorden, kan være lige for Vorherre - som retfærdige syndere. I alle andre sammenhænge er vi forskellige - bare ikke i nadverens store forsoning - dér, hvor vi spiser Jesu Kristi krop og drikker Hans blod - dér, hvor vi bliver, hvad vi spiser: ét stort åndeligt legeme, der i udelt hengivenhed elsker Gud og vores næste, som os selv.

 

AMEN, i Jesu navn: Amen!

 

LOV OG TAK og evig ære være dig vor Gud,

Fader, Søn og Helligånd,

du, som var, er, og bliver én sand treenig Gud,

højlovet fra første begyndelse, nu og i al evighed.

 

 

Kirkebøn

 

Trøst og styrk du, vor Gud, alle dem, som er syge og sorgfulde, enten de er fjern eller nær. Vær med din nådige hjælp hos alle dem, som lider under Djævelens anfægtelser, og stå os alle bi i fristelsens time.

 

Velsign og bevar din hellige kirke, dine hellige sakramenter - dåb og nadver - og dit hellige Ord, for at dit rige må udbredes og vokse, og nådens lys skinne for alle dem, der sidder i mørke og i dødens skygge.

Hold din beskærmende hånd over vort land Danmark, giv styrke og indsigt og klogskab til al lovlig øvrighed, og velsign og bevar vor Dronning Margrethe den 2. og hele det kongelige hus. Giv dem og os alle nåde, fred og velsignelse og efter et kristeligt liv den evige salighed.

Amen!

 

Naur-Sir: Jeg skal bekendtgøre, at påskeugen er over os. Derfor er der i morgen, Langfredag, gudstjeneste i Sir Kirke kl. 10. Påskedag er højhelligdag i kirkekalenderen, så derfor er der tjeneste i Sir kl. 09:00 og i Navr kl. 10:30.

2. Påskedag fejres i Navr Kirke kl. 10:00.


Lad os med apostlen tilønske hinanden:

Vor Herres Jesu Kristi nåde

og Guds kærlighed

og Helligåndens fællesskab

være med os alle! Amen!